Kolme asiaa, jotka yrittäjyys on opettanut

Kolme asiaa, jotka yrittäjyys on opettanut

  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Niin kaunis elokuu vaihtui syyskuuksi ja kaipaamani arki palasi. Takaraivossa jyskyttää, että enää (ja samaan aikaan – vielä) neljä kokonaista kuukautta aikaa takoa tulosta. Kokeilu- ja kokemusrikas kesä hieroi naamaani faktoja, jotka olin jättänyt huomiotta tai vähemmälle arvolle kuin olisi pitänyt. Elokuussa päätin investoida lisää yritykseeni ja sen timanttiseen henkilöstöön, tein kaksi suurehkoa päätöstä, jotka vaikuttavat tulevien kuukausien aikana merkittävästi vuoden lopputulokseen. Itseasiassa, en malta odottaa että pääsen kertomaan teille näistä muutoksista!

Loppukesä on ollut täynnä haasteita ja tiukkoihin tilanteisiin adaptoitumista. Olen joutunut tekemään päätöksiä, jotka niiden tekohetkinä ovat nostaneet niskavilloja pystyyn ja aiheuttaneet värinöitä. Nyt kun nuo päätökset on tehty ja niihin liittyviä toimenpiteitä suoritettu, huomaan pieniä vaikutuksia, jotka vahvistavat tunnetta siitä että oikein on toimittu. Yrittäjyys on tapa elää, josta nautin suunnattomasti joka päivä. Samaan aikaan olen kuitenkin joutunut ottamaan riskejä, ajattelemaan luovasti ja välillä toiminut täysin päinvastoin kuin joku olisi odottanut. Listasin kolme asiaa, joita yrittäjyys on minulle viime aikoina opettanut.

Kolme asiaa, jotka yrittäjyys on opettanut

1. Pystyt parempaan ja enempään kuin uskoit

On hienoa sanoa olevansa yrittäjä tai toimitusjohtaja kun asiat menevät putkeen. Paskan lentäessä tuulettimeen ja epäonnistumisten kynnyksellä harva kuitenkaan luontaisesti haluaa nostaa käden ilmaan ja myöntää tehneensä virheen. Jos jotain olen yrittäjyydestä oppinut niin sen, että asioiden mennessä päin persettä, olen viime kädessä vastuussa aivan kaikesta. Ikävät ja epämiellyttävät tilanteet venyttävät meitä kuitenkin suorituksiin, joihin tuskin olisimme uskoneet pystyvämme. Omalla kohdallani huomaan, että pakon edessä ja paineen alla toimin nopeammin ja saan aikaan asioita, joita en kenties aikaisemmin ole ikinä tehnyt.

2. Verkostosi ovat voimavarasi

Joskus tiukan tilanteen lähestyessä on turvauduttava yrityksen ulkopuoliseen apuun. Ympärillämme on paljon osaamista, joka ei välttämättä kuulu omiin vahvuuksiimme. Mitä enemmän aikaa kuluu, sen herkemmin huomaan pyytäväni asiantuntemusta seikkoihin, jotka askarruttavat tai tuntuvat ylitsepääsemättömän vaikeilta. Olen viime vuosien aikana ollut aktiivisesti mukana erilaisten yhteisöjen toiminnassa ja tapahtumissa. Tätä ja monta muuta kautta olen tutustunut uskomattoman hienoihin ihmisiin, jotka ojentavat kätensä kun sitä vain uskaltaa pyytää. Joku tuntee aina jonkun, jolla saattaa olla ratkaisu pulmaasi. Investoi siis henkilökohtaisiin ja ammatillisiin ihmissuhteisiin, ne saattavat pelastaa päivän jos toisenkin.

3. Luota perstuntumaasi

Tiedätkö sen oudon kutinan, joka toisinaan muistuttaa olemassaolostaan, mutta et välttämättä osaa sanoa varmaksi, mistä tuntemuksessa oikein on kyse? Kohtaamme päivittäin uusia tilanteita ja valintoja, joista vain joskus tiedämme, mikä on oikea tapa toimia tai edetä. Ei riitä kerta tai kaksikaan, kun olen punninnut kyllä- ja ei-vastausten välillä, pannut merkille oudon fiiliksen luissani ja silti toiminut rationaalisesti vastoin tuota hassua fiilistä. Sitten myöhemmin olen huomannut, että päin helvettiähän asia meni, ja todennut että olisi vain pitänyt kunnioittaa omaa intuitiota. Mikä lie selitys ilmiölle, mutta sen yrittäjyys on minulle opettanut, että omaan perstuntumaan on syytä luottaa.

Yrittäjyys antaa perspektiiviä moneen

Elämäntapana yrittäjyys on muovannut arkeni aivan toisenlaiseen uskoon kuin mitä se ennen S-Comia oli. Opin päivittäin uusia taitoja, laajennan verkostoani jatkuvasti ja ymmärrän paremmin miksi jotkin asiat ovat kuin ovat. Toisaalta kykenen myös paremmin kuvittelemaan itseni toisenlaiseen tilanteeseen ja tarvittaessa pitämään pääni vaikeiden asioiden edessä.

Minkälaisia taitoja yrittäjyys on sinulle opettanut?

Mel

Tätä tekstiä kirjoittaessa soi: Boris Brejcha – Purple Noise [Minimal Techno]

Vastaa