Maailman ympäri ja takaisin
Olen crossfit -valmentaja ja toiminimiyrittäjä. Olen valmentanut vuodesta 2013 saakka. Asuin New Yorkissa 6 vuotta ja Phnom Penhissä vajaat 3 vuotta. Palasin suomeen kesäkuussa 2019. Phnom Penhistä löysin ranskalaisen kihlattuni ja kotona puhuttu kieli on englanti.

Maailman ympäri ja takaisin

  • Artikkelin kommentit:1 kommentti

Syyskuu 2016, New York

Makasin makuuhuoneen lattialla, laukut pakattuna autossa tuijottaen muuttolaatikkoja vieressäni. Tämä oli se hetki, kun voisin vielä perääntyä ja jäädä. Tämä oli se hetki, kun ensi kerran kysyin itseltäni ”oletko sä muija ihan tosissas lähdössä Kambodzhaan?”

Kuusi vuotta aiemmin, 2010 syksyllä muutin New Yorkiin ajatellen, että etsin toimistotyön ja jätän urheilu- ja tanssihömpötykset taakseni. En kuitenkaan voinut tuolloin vielä aavistaa, että olin tekemässä suurimman askeleen kohti tulevaisuutta valmentajana, yrittäjänä ja kouluttajana. Muutto uuteen kaupunkiin toisella puolella palloa loi minulle lähtökohdan, josta itse oli täysin yksin selvittävä. Minun oli yksin keksittävä, miten vieras maa toimii, ja miten mukautua elämään täysin toisenlaisessa ympäristössä.

Uran vaihto ei ole koskaan helppoa, saatikka sitten kun sen päättää tehdä jossain toisessa maassa! Se on kuitenkin tehtävissä, jos vaan on tekijän asenne. Jos aina ajattelet, että kohtaat vaikeuksia, niin vaikeudet ovat aina edessä. Jos vaihdat ajatusmaailmaasi positiiviseksi ja sanot ”Minä saan tehdä” sen sijaan että sanoisit ”Minun pitää tehdä”, pystyt tekemään mitä vaan! Tällä ajatuksella matkani 6 New York vuoden jälkeen jatkui Kambodzhan Phnom Penhiin.

Tässä vaiheessa olin jo työkseni valmentanut sekä yksilöitä että ryhmiä. Työtaakka New Yorkissa sai minut haluamaan enemmän vapaa-aikaa ja uusia kokemuksia. Elämä isossa omenassa söi säästöt ja jokaisen ansaitun pennin. Phnom Penhissä elämän tahti oli vain yksi kolmasosa siitä, mihin olin tottunut. Aloin parantumaan henkisesti siitä työmäärästä mitä olin kokenut, ja ajatukseni selkeni niin paljon, että pystyin vihdoin suunnittelemaan elämääni jopa 10 vuotta eteenpäin.

Marraskuu 2017, Phnom Penh

Olin ollut reilun vuoden ajan kokopäiväinen, vakituinen sekä kuukausipalkkainen työntekijä keskellä Aasiaa. Treeni ja työ kulki käsi kädessä, ja elämä oli vaan helppoa. 1.5 vuotta myöhemmin lyhytaikainen unelmani toteutui ja sain sekä päävalmentajan että esimiehen position salilla, jossa työskentelin aluksi rivivalmentajana. Käytin koko työkaluarsenaalini tehostaakseni ja tuottaakseni tulosta ontuvalla yrityksellä. Henkilökunnan kanssa vastoinkäymisiä oli toinen toisensa jälkeen. Naisena miesvoittoisella alalla on aina hankalaa, mutta nyt vastassa oli myös kulttuurilliset erot. Tämä ajoi minut siihen pisteeseen, että halusin kotiin Suomeen, jossa tasa-arvosta on tietoa ja hallitusta myöten kansa ymmärtää naisen ja naisjohtajan arvon.

Kesäkuu 2019, Lahti

Yhdeksän vuoden maailmalla asumisen jälkeen muutin kihlattuni ja kahden kissan kanssa takaisin Helsinkiin. Olin henkisesti niin uupunut edellisestä vuodesta, että en edes halunnut mennä töihin. En halunnut valmentaa tai treenata. Seinä tuli vastaan ja annoin vihdoin periksi, majoituimme mökille ja suljin puhelimen.

Elokuu 2019, Hartola

Istuin veneessä. Kala ei syönyt. Se ei haitannut, koska mukana oli lonkeroa ja järvi oli tyyni. Puhelin tärisisi taskussa, ja serkkulikka kertoi, että pari Crossfit -salia etsii valmentajaa. Päätin hakea, ja päädyin valmentamaan kolmelle eri salille. Yhteensä kolmekymmentäseitsemän tuntia viikossa. Valmentaminen on fyysistä työtä. Tunti valmennusta vastaa vaativuudeltaan noin kahden ja puolen tunnin toimistotyötä. En yritä vähätellä kenenkään työtä, mutta haluan antaa kuvan siitä, kuinka fyysistä valmentaminen on. Jouluun mennessä olin päättänyt, että haluan vain yhdeltä salilta töitä ja tavoitteena oli päästä vakituiseksi sekä kuukausipalkkaiseksi työntekijäksi.

Helmikuu 2020, Helsinki

Sain tarjouksen vakituisesta, kuukausipalkkaisesta valmentajanpaikasta, ja hyväksyin sen. Oi ilon päivää! Mutta sitten: Covid -19 ja kaikki seis. Ei mitään. Ei yhtään mitään. Kaikki liikkuivat nopeasti ja itse en vaan halunnut tai löytänyt syytä, miksi tekisin kuten kaikki muut valmentajat. En alkanut tarjoamaan zoom -tunteja tai myymään geneerisiä kotitreeniohjelmia.

Tiedän oman arvoni ja mitä haluan urallani. Haluan olla tunnettu siitä, että arvostan aikaa ja omistautumista lajille.

Päässä vilisee ja tunteet heittelehtivät. Luen vessapaperin hamstrauksesta ja kuuntelen hallituksen tiedotuksia. Edessä on vaan tyhjää ja mikään ei kiinnosta. Kunnes yhtäkkiä tajusin, että nyt minulla on kaikkea mitä tarvitsen. Minulla on nyt aikaa kehittää sitä podcastia! Tuumasta toimeen. Alkava masennus väistyy kuin myrskypilvet auringon edestä ja olen taas määrätietoisesti kehittämässä yhtä osa-aluetta urallani, jota olen aina halunnut. Oma podcast. Vihdoin! Voi onnea!

Huhtikuu 2020, Pohjois Haaga

Ensimmäinen osa on nyt ulkona ja some -strategia kehitetty. Koko vuoden jaksojen aiheet keksitty, ja alustettu. Promokuvat otettu. Elämä voittaa! Juuri näin piti käydä.

Mitä olen viimeisen 10 vuoden aikana oppinut on se, ettei mitään pitäisi pakottaa tapahtumaan. Kaikelle on aikansa ja paikkansa. Jotkut asiat toimivat ja jotkut eivät. Kun osaat pyytää apua, olet voittamaton. Omien heikkouksien ymmärtäminen tuo alkukantaista voimaa siihen mitä ikinä teetkin. Sinun ei kuulu tietää tai osata kaikkea edes yrittäjänä. Vaan sinun pitää etsiä ne ihmiset, joista saat parhaimman tukiverkoston ympärillesi. Sillä se jos mikä tekee sinusta juuri sen voimanpesän, joka jättää historiaan jälkensä.

Leave a legacy.

Minna Ajo

Liikunta- ja hyvinvointialan ammattilainen sekä toiminimiyrittäjä.

”The Original Cat Lady” ja peloton ristiin kuntoilija.

 

Minun podcastia voit kuunnella täältä.

Seuraa minua IG:ssa!

 

 

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Lassila

    Itsekin muistan kun tein muuttoa takaisin Lontoosta Suomeen, kuinka elämän tahti muuttui kertaheitolla. Sitä unohti siellä täysin miten rauhallista elämä voi olla. Tässä juuri pakkailen jälleen tavaroita pakettiautoon, kun muutto Tukholmaan alkamassa. Katsotaan miltä elo siellä maistuu.

Vastaa