Omat opit testissä
Sari Härkönen-Rand on saanut uuden tilanteen myötä paljon uusia ideoita.

Omat opit testissä

  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

”Tämä kevät on laittanut testiin kaiken sen, mitä olen oppinut ja opettanut lempeästä arjenhallinnasta, tehokkaasta hidastamisesta ja inspiroivasta arjesta.”

Olen Sari Härkönen-Rand, kolmekymppinen itseään luovan alan monityöläiseksi tituleeraava yrittäjä Kotokunnaalta Nousiaisista. Viimeiset pari vuotta olen ohjannut taide- ja tekstauskursseja Turun seudulla sekä työskennellyt graafisena suunnittelijana ja kuvittajana. Matkan varrella oma visio itsestä, omannäköisestä arjesta ja omasta yrittäjyydestä on kirkastunut ja viime vuonna ohjasin ensimmäiset verkkokurssini arjenhallinnasta ja unelmien tavoittelusta. Ympärillä olevien ihmisten inspiroiminen ja motivoiminen kohti omannäköistä arkea ovat minulle se juttu, joka pitää liekkiäni yllä. Onneksi olen sen löytänyt, sillä juuri nyt sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Suunnitelmani vuodelle 2020 olivat selvät jo vuoden vaihteessa. Tälle vuodelle tekemäni aikataulut innostavista uusista taidekursseista ja -workshopeista oli kuitenkin laitettava toistaiseksi jäihin koronavirustilanteeseen liittyvien rajoitusten vuoksi. Ymmärsin nopeasti, että koko vuoden ensimmäisen puoliskon suunnitelmilta putoaa pohja. Koomisella tavalla myös käsitin, että minut oli heitetty keskelle omaa oppituntiani tavoitteen toteuttamisen pelisäännöistä. ”Jos eteesi nousee tiiliseinä, et saavuta mitään hakkaamalla päätäsi siihen. Sinun on löydettävä vain uusi polku.” Suunnitelmiaan ei kannata hakata kiveen niin tiukasti, etteikö niitä voisi tarvittaessa muuttaa.

Niinpä laitoin koko puolen vuoden suunnitelmani uusiksi – yhdessä viikossa. Loppukevääksi suunnitellut verkkokurssit pomppasivat tehtävälistan kärkeen. Niinpä toukokuulle suunnittelemani Unelmatyökirja: 6 askelta tavoitteesta todeksi –verkkokurssi pyörähti käyntiin jo maaliskuussa ja huhtikuulle on tulossa jälleen suosittu Tyynesti tehokas: Toimivampi arki tehtävälistatekniikoiden avulla –verkkokurssi auttamaan arjen organisoinnissa. Verkkokauppa on kokenut uudistuksia inspiroivien taideprinttien ja lahjakorttien muodossa. Myös taidekurssien siirtäminen verkkomuotoon on työn alla. Paineen alla päähän on pulpahdellut ideoita, joiden kohdalla olen joutunut miettimään miksi ihmeessä en ole aiemmin lähtenyt tätä toteuttamaan.

Korostan aina hyvän suunnittelun merkitystä. Vanha sanontakin sen sanoo: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Mutta mitä pitäisi ajatella silloin, kun hommat menevät perustavanlaatuisella tavalla päin mäntyä kaikesta huolellisesta suunnittelutyöstä huolimatta? Silloin tulee helposti fiilis, että suunnittelu on ollut turhaa. Se ei tietenkään pidä paikkaansa.  Hyvään suunnitelmaan kuuluu tärkeänä osana joustavuus.

Tavoitteet tulee aina määritellä selkeästi, mutta niitä ei pidä tavoitella liian jäykästi ja kankeasti. Ei ole järkevää pitää itsepintaisesti kiinni päätöksistä ja tavoitteista, jos löytää itsensä ylipääsemättömien esteiden keskeltä. Usein joustaminen on ongelmanratkaisun tehokkain väline.

Joustavuus pitää meidät myös liikkeessä ja auttaa välttämään lamaantumista silloin, kun toiminta olisi kaikkein tärkeintä. Jos näkee unelmalleen vain yhden mahdollisen toteutumistavan, on helposti ongelmissa silloin, jos tuo kyseinen tapa ei juuri sillä hetkellä olekaan mahdollinen. Samalla voi jäädä moni muu mahdollisuus käyttämättä. Jos taas pystyy muuttamaan suuntaansa joustavasti ja luovimaan hetkessä, voi tuntea myös kiitollisuutta, kun esteiden sijaan huomio kiinnittyy mahdollisuuksiin. Ja mehän tiedämme mikä voima positiivisuudella parhaimmillaan on.

Juuri nyt omaa arkea leimaavat yleisen huolestuneisuuden lisäksi myös työkiireet uuden luomisen äärellä sekä voimallinen luovuus, joka tuli odottamatta kylään juuri silloin, kun sitä eniten tarvitsin. Väittäisin, että niin ei olisi käynyt, jos lamaantuminen olisi saanut itsestä niskaotteen, enkä olisi nähnyt kaikkia mahdollisuuksia ympärilläni. Tämä kevät on laittanut testiin kaiken sen, mitä olen oppinut ja opettanut lempeästä arjenhallinnasta, tehokkaasta hidastamisesta ja inspiroivasta arjesta. En yritä sanoa, että elämä olisi nyt kepeää ja erityisen hyväntuulista, tuskin se on sitä kenelläkään, mutta ilmassa on toivoa. Toivoa siitä, että paineen alla syntyisi tällä kertaa jotain timanttista. Siihen haluan uskoa.

 

Tutustu Inspiroiva arki by Kotokunnas –verkkokaupan verkkokursseihin ja taideprintteihin

Tule myös seuraamaan inspiroivaa arkeani Instagramiin

 

terkuin

Sari Kotokunnaalta

 

Vastaa