Kevytyrittäjyys: ansaintamahdollisuuksia omalla osaamisella

Tämä kolumni on alunperin julkaistu maaliskuussa 2018 Varsinais-Suomen Nuorten Yrittäjien blogissa.

Suomen Yrittäjät avasi kevytyrittäjille mahdollisuuden jäsenyyteen 6.3.2018. Käytännössä tämä tarkoittaa laskutusyrittäjälle sitä, että hän saa samat järjestön edut, kuin omalla y-tunnuksella toimiva yrittäjä. Avainasemassa on kuitenkin se, että nyt jäseneksi liittyvällä kevytyrittäjällä on järjestön tuoma edunvalvonnallinen ja koko Suomen kattavan verkoston tuki.

Opiskellessani media-assistentiksi vuosina 2012–2014 työllistin itseäni osa-aikaisesti alani töillä. Löysin itseni kiitollisesta tilanteesta, jossa pääsin harjoittelemaan freelance-graafikkona työskentelyä, toimeksiantojen ja projektiluontoisten töiden läpiviemistä, sekä asiakassuhteiden luomista ja ylläpitämistä. Siis tismalleen niitä asioita, joita tänä päivänä omassa yrityksessäni teen – ihan joka päivä. Opettajani kannustuksesta valitsin itselleni sopivan laskutuspalvelun ja aloitin yrittäjämäisen ammatinharjoittamisen jo kouluaikana.

Valmistuttuani ammattiin keväällä 2014 en olisi voinut kuvitellakaan perustavani yritystä. Laskutuspalvelun kautta työskentely antoi mahdollisuuden syventää ammattiosaamistani oikeiden asiakastöiden kautta, sekä rakentaa omaa verkostoa ympärilleni. Nämä kokemukset ja asiakkuuksien kerääminen antoi sittemmin varmuutta tekemiseen ja maaliskuussa 2015 yritykseni Schmidt Communications näki päivänvalon.

Kevytyrittäjät eivät ole yhteiskunnan downshiftaajia, jotka pääsevät freelance-töitä tekemällä halvemmalla, saati sitten helpommalla. He maksavat yrittäjien tavoin veronsa, palkkansa sivukulut, kirjanpitomaksun, laskutuspalvelun komission sekä vakuutusmaksut. Laskutuspalveluyrittäjälläkään ei välttämättä ole tiedossa vakituista, kuukausipalkkaan rinnastettavaa laskutusta – jokaisen palkan ja asiakassuhteen eteen on tehtävä töitä ihan tosissaan.

Koska kevytyrittäjillä ei ole omaa y-tunnusta, eivätkä he siltikään työskentele kenenkään johdon tai valvonnan alaisena, on tilanne ollut jo pitkään kysymysmerkkejä täynnä. Kun pohdin kokemuksiani kevytyrittäjyydestä ja viime vuosien myllerrystä aiheen ympärillä, olen äärimmäisen iloinen Suomen Yrittäjien päätöksestä tarjota mahdollisuutta jäsenyyteen myös niille, jotka ovat aikaisemmin olleet vailla verkoston tukea. On paljon asioita, joihin olisin kaivannut apua omaa freelance-uraa aloittaessani.

Hienointa kevytyrittäjyydessä on mahdollisuus ansaintaan omalla osaamisella. Luonnollinen henkilö saa testata tuotteensa ja palvelunsa toimivuutta hieman maltillisemmalla riskillä ennen varsinaisen yritystoiminnan aloittamista. Myös y-tunnuksella toimiville yrittäjille laskutusyrittäjyys on hieno tilaisuus: tämä ansaintamuoto on yrityksille vaihtoehto tarjota freelancereille projektiluontoista työtä kun tarvetta ilmaantuu.

Yrittäjyys kaikissa muodoissa on hatunnoston arvoinen asia. Kynnyksen laskeminen yrittäjäksi ryhtymiseen avaa ovia ja mahdollistaa uusien, innovatiivisten yritysten ja jopa uusien työpaikkojen syntymisen tulevaisuudessa. Minulle kävi juuri niin, että vuonna 2012 aloitettu kevytyrittäjyys johti toiminimiyrittäjyyden kautta osakeyhtiön perustamiseen. Näiden vuosien aikana olen saanut kunnian tehdä töitä uusien laskutusyrittäjien ja sittemmin oman yritykseni työntekijöiden kanssa.

Mel
Varsinais-Suomen Nuorten Yrittäjien toimikunnan pj 2018

Edellinen
Edellinen

Mitä katsoa Netflixistä (suosituksia itsensä kehittämisestä kiinnostuneille)

Seuraava
Seuraava

7 vuotta yrittäjänä: 7 asiaa jotka olen tänä aikana oppinut