Ruutuajan vähentäminen vaikutti suoraan uneen

”Ruutuajan vähentäminen tekisi hyvää varmaan minullekin.” Näin kommentoi lähes jokainen, jolle kerroin kahden viikon kokeilustani rajoittaa puhelimeni käyttöä alle kahteen tuntiin päivässä. Kirjoitin edellisessä postauksessani siitä, kuinka käytin ”ylimääräiset” 4,75 tuntia, tässä julkaisussa puhun kokeiluni positiivisista vaikutuksista.

Ruutuajan vähentäminen vähensi hermostuneisuutta

Kokeiluni positiivisin vaikutus oli selkeä hermostuneisuuden väheneminen. Olen luonteeltani aktiivinen tyyppi, jonka orava-aivot pyörivät välillä ralliauton nopeuksissa. Jatkuva puhelimen tuijottaminen, sekä sovellusten seuraaminen vaikuttaa paitsi työpäivieni laatuun, myös yleiseen hermostuneisuuden ja levottomuuden tasoon. Poistettuani ylimääräiset ärsykkeet päivistäni huomasin toimivani levollisemmin lähes jokaisessa arjen tilanteessa. Aivot eivät pyrkineet kiirehtimään seuraavaan tehtävään tai asiaan samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Unen määrä ja laatu parani pikku hiljaa

Tiedämme paljon unen merkityksestä hyvinvointiimme sekä fyysiseen ja psyykkiseen terveyteemme, siitä huolimatta tuntuu että nimenomaan yöunista on helpointa tinkiä rauhattomassa arjessamme. Olen aina pyrkinyt pitämään huolta riittävästä unen saannista. Tiedän tarvitsevani keskimäärin 9 tuntia hyvää unta yössä. Ruutuajan vähentäminen ei välittömästi vaikuttanut positiivisesti uneni laatuun, ainakaan niin merkittävästi että olisin kokenut välittömiä vaikutuksia. Ensimmäisen viikon aikana nukuin ja lepäsin ylipäätään paljon, olin myös päättänyt sallia itselleni normaalia löysemmän työviikon.

Positiiviset vaikutukset uneeni huomasin projektini toisella viikolla herätessäni uuteen lauantaiaamuun 6:30 ilman herätyskelloa pirteänä ja uutta päivää odottaen. Asiaa myöhemmin ajateltuani huomasin, että ruutuajan vähentäminen salli aivojeni ja kehoni rauhoittumisen aikaisemmin – näin myös nukahtamisen  nopeammin.

Ruutuajan vähentäminen vaikutti mielialaan ja keskittymiseen

Merkittävä muutos tapahtui yleisessä mielialassani sekä kyvyssäni keskittyä pidemmäksi aikaa yhteen asiaan. On sanomattakin selvää, että ruutuajan ja erityisesti sosiaalisen median kuluttamisen vähentäminen jättää psyykkiselle hyvinvoinnille enemmän tilaa ja mahdollisuuksia kasvaa. Näin kävi myös minulla, välittömästi. Sanonta ”poissa silmistä, poissa mielestä” pätee erinomaisesti somen luomiin negatiivisiin vaikutuksiin. Taukoni aikana en kertaakaan ehtinyt vertaamaan omaa elämääni muiden some-elämiin tai tuntemaan huonommuutta kenenkään kiiltokuvamaisen somefeedin takia.

Erityisesti työn ja sen tehokkuuden kannalta keskittymiskykyni paraneminen vaikutti vain positiivisella tavalla yritykseeni sekä tapaani tehdä työtä.

Vaikutukset bisnekseeni ja työpäivieni tehokkuuteen

Kokeiluni aikana vähensin puhelimella viettämääni ruutuaikaa 4,75 tunnilla päivässä. Kaikkien edellä mainitsemieni positiivisten vaikutusten lisäksi huomasin olevani enemmän läsnä yrityksessäni. En tarkoita fyysistä, vaan henkistä ja ajatuksen tasolla makaavaa läsnäoloa. Kahden viikon ajan sain konkreettisesti enemmän tehtyä lyhyemmässä ajassa ja aloitin muutamia parannuksia yhtiöni toimintatapoihin. Myös mielialaani merkittävästi vaikuttava rästilista tuhoutui kokonaan.

Voisinko suositella ruutuajan vähentämistä jokaiselle? Ehdottomasti.

Tehoa viikkoon Ninja,
Mel | @iammelschmidt

Edellinen
Edellinen

Ihanneasiakkaan tunnistaminen: mistä lähteä liikkeelle?

Seuraava
Seuraava

Arki ilman älypuhelinta: näin käytin ylimääräiset 4,75 tuntia päivässä