Ajanhallinta: tehosta päivääsi näillä vinkeillä
Ajanhallinta on taito, jota voi kehittää.
Hey Ninja! Kohta, aivan kohta saamme jättää hyvästit vuodelle 2020 ja toivottaa uusi vuosi tervetulleeksi! Kirjoitin viime postauksessani syistä pitämälleni mediavapaalle. Tässä tekstissä kerron sen hyödyistä ja jaan vinkkini parempaan ajanhallintaan.
Project ajanhallinta back: some-ja mediatauon hyödyt
Aivot eivät päivän jälkeen ole jumissa 🤯
Painavin syy some- ja mediatauolle oli, ettei työpäivän jälkeen pääkopasta tuntunut löytyvän mitään annettavaa vapaa-aikaan. Tai jos löytyi, oli helpompaa uppoutua jonkin aivottoman sisällön äärelle tuntikausiksi ja tuhlata kallisarvoista aikaa vain ajatusten turruttamiseen. Persoonalleni ominaista on loputon kiinnostus erilaisia ilmiöitä kohtaan ja tarve saada toimia luovasti asiassa kuin asiassa. Tietoinen päätös jättää tarpeeton ruudun tuijottaminen ja älyvapaan sisällön kuluttaminen vapautti uskomattoman tuntimäärän päivästä elintärkeälle palautumiselle mahdollistaen luovien tilojen syntymisen.
Olen nukkunut paremmin, enemmän ja sikeämmin
Totesin edellisessä postauksessani tarvitsevani yhdeksän tuntia unta yössä. Näin on aina ollut ja todennäköisesti näin tulee aina olemaan. Vuosia sitten kadehdin henkilöitä jotka kertovat pärjäävänsä seitsemän, kuuden, jopa viiden tunnin unilla. Myöhemmin olen oppinut arvostamaan pitkään ja levollisesti nukuttua yötä. Minulle sapattivapaa etenkin sosiaalisesta mediasta vaikutti välittömästi unen laatuun. Kun ei illalla viimeisenä asianaan pyöritä päässään muiden sisältöjä, on helpompi rauhoittua tärkeimmän asian äärelle – itsensä.
Inspiraatio on tehnyt paluun arkeeni
Yrittäjyys on minulle elämäntapa ja mahdollisuus luoda uutta. Koronakevään, epätavallisen kesän ja kiireisen syksyn seurauksena huomasin käyväni autopilotilla, jossa innostusta oli vaikea löytää. Tässä yhteydessä en voi puhua loppuun palamisesta, mutta sanotaanko vaikka niin, että poikkeuksellinen vuosi ja jatkuva varpaillaan olo on tehnyt tehtävänsä. Tauko ylimääräisestä kuormituksesta ja tarpeettomasta viihteestä mahdollisti sen, että tarve inspiroitua, oppia uutta ja kehittää paitsi omaa liiketoimintaa, myös arkea paremmaksi palasi. Olen myös motivoituneempi jatkamaan kohti henkilökohtaisia unelmia.
Ajanhallinta on sitä, että voi tehdä niitä juttuja joista aidosti nauttii
Vaikka syksyiset sadepäivät eivät välttämättä houkuttele ulkoilemaan, on raikkaassa ilmassa tarpomisessa sitä jotain. Pitkät lenkit ja venyttely tekivät nopeasti paluun rutiineihini. Kuten myös rakastamani markkinointiin, brändäykseen ja digiviestintään liittyvien seminaaritallenteiden, luentojen sekä haastattelujen katsominen. Oivallusten tekeminen ja oppiminen ovat niitä juttuja, jotka tarjoavat suurimmat kiksit.
Vinkit päivittäiseen häiriötekijöiden eliminointiin
Aseta päivälle kolme tavoitetta
Loputon to-do-lista aiheuttaa vain tarpeetonta stressiä ja tyytymättömyyttä. Valitse jokaiselle päivälle kolme tärkeintä tehtävää, jotka haluat suorittaa ja pidä huoli, että käyt näiden prioriteettien kimppuun heti aamulla. Loput listan asioista ovat sellaisia, jotka voit suorittaa jos aikaa jää.
Turhat ilmoitukset pois päältä
Helpommin sanottu kuin tehty, mutta tarpeellista. Puhelin ja sovellukset ovat aikasyöppöjen aikasyöppöjä. Joka kerta kun puhelin vilkkuu, värisee tai soi, herpaantuu keskittymisemme ja työteho laskee. Paras tapa eliminoida turhat keskeytykset on asettaa puhelimen ilmoitukset pois päältä.
Laita puhelin äänettömälle
Viimeisen kahden viikon aikana olen pitänyt puhelintani taukoamatta äänettömällä. Työteho nousee huippuun, kun keskittymistä vaativia tehtäviä ei soiva tai värisevä puhelin häiritse. Mahdolliset viestit ja vastaamattomat puhelut hoidan kaksi kertaa työpäivän aikana silloin, kun niille on sopiva aika.
Pidä sähköpostilaatikko kiinni kun teet töitä
Kuinka röyhkeä ajatus! Pitää nyt sähköpostilaatikko poissa silmistä työpäivän aikana! Olemme vuosien ajan yrityksessäni käyttäneet Monday-projektinhallintajärjestelmää työtehtävien ja projektien johtamiseen sekä hallitsemiseen. Digitaalinen järjestys on tavoitetila, joka auttaa myös pääkoppaa pysymään tehokkaana. Vilkkuva sähköposti ei suljettuna saa mahdollisuutta keskeyttää hyvää workflowta.
Aseta sosiaalisen media kuluttamiselle aikaraja
Vaikka some tarjoaakin meille kaivattua viihdettä, ihmiskontakteja ja jopa tietoa, on tälläkin kolikolla kääntöpuoli. Kuinka paljon minuutteja ja tunteja sosiaalinen media viekään asioilta, jotka ovat meille oikeasti tärkeitä? Aseta itsellesi 15 tai 30 minuutin aikaraja, jonka sallit itsellesi somen scrollaamiseen kerrallaan.
Mikälaisia asioita sinä teet, jotta ajanhallinta pysyy hyppysissäsi? Jaa vinkkisi kommentteihin! 👇
Tehoa vuoden viimeisille viikoille,
Mel
PS. Kiitos että luit postauksen! Käy jakamassa teksti sellaiselle henkilölle jolle uskoisit tästä olevan hyötyä – sharing is caring!