Kansainvälistä naisjohtajuutta kriisin keskellä (vieraskynä)

Kansainvälistä naisjohtajuutta

Sain kunnian vierailla täällä upeassa yrittäjäblogissa, näin pääsiäisen jälkeen, vaikka en yrittäjä olekaan. Olen kuitenkin tehnyt toistakymmentä vuotta töitä myynnin, markkinoinnin sekä tapahtumien järjestämisen parissa, ja tavannut urani aikana suunnattoman määrän upeita yrittäjiä. Olen toiminut myös mentorina monelle yrittäjälle, ja nautin suunnattomasti voidessani auttaa ja sparrata yrittäjiä.

Tänään halusin kirjoittaa naisjohtajuudesta tänä aamuna lukemani Forbesin artikkelin innostamana.

Tämä artikkeli kertoo, että parhaiten koronaviruspandemiaan reagoineilla mailla on yksi yhteinen tekijä, ja se on naisjohtaja. Saksa, Taiwan, Uusi Seelanti, Islanti, Norja, Tanska sekä luonnollisesti myös Suomi mainittiin artikkelissa esimerkillisiksi toimijoiksi tässä maailmaa ravistelevassa kriisissä. Minua erityisesti kiehtoo tässä artikkelissa esitellyt neljä asiaa, mitä nämä naisjohtajat meille opettavat:

Totuus

Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi jo hyvin aikaisessa vaiheessa kansalle, että virus on hyvin vakava asia, ja että se tulisi tartuttamaan 70 prosenttia väestöstä. Hän sanoi asian olevan vakava, ja pyysi kansalaisia ottamaan asian vakavasti. Näillä toimilla Saksan tartunta, sekä kuolematilastot ovat alhaisemmat kuin sen naapurimailla ja maa mahdollisesti pystyy alkaa purkamaan rajoitteita jo melko aikaisessa vaiheessa.

Päättäväisyys

Yksi aikaisimmista sekä nopeimmista toimista pysäyttää koronaviruksen leviäminen oli Taiwanissa. Tsai Ing-wen esitti 124 eri toimenpidettä viruksen leviämisen estämiseksi, eikä maa joutunut turvautumaan samanlaisiin rajoituksiin kuin muut maat ovat joutuneet. Nyt Taiwan on lupautunut lähettämään kymmenen miljoonaa kasvosuojaa sekä Yhdysvaltoihin että Eurooppaan. Myös Uudessa Seelannissa Jacinda Ardernasetti hyvin selvät karanteenimääritteet ulkomailta saapuville kansalaisille, ja pysäytti ulkomaalaisten tulon maahan hyvin aikaisessa vaiheessa.

Teknologia

Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir mahdollisti ilmaisen koronavirustestauksen jokaiselle kansalaiselle, kun moni muu maa testaa vain oireilevia kansalaisia. Tämän testauksen myötä Islannissa on kehitetty tarkka seurantajärjestelmä tartuntoihin, eikä siellä ole jouduttu turvautumaan liikkumisen rajoittamiseen eikä kouluja ole suljettu.

Suomen Sanna Marin sai artikkelissa kunniaa siitä, että Suomessa somevaikuttajat on aktivoitu informoimaan kansalaisia viruksesta ja sen vastaisista toimista. Tämä on tärkeää sillä läheskään kaikki eivät seuraa uutisia taikka lue lehtiä.

Rakkaus

Norjan pääministeri Erna Solberg puhui Norjan TVssä suoraan lapsille. Myös Tanskan pääministeri Mette Fredriksen järjesti lapsille oman lehdistökonferenssin, minne aikuisilla ei ollut asiaa. Näissä keskusteluissa kuunneltiin lapsia, ja kerrottiin muun muassa, että tässä tilanteessa on ihan OK, jos vähän pelottaa.

Tämä empatia ja välittäminen jota maailman naisjohtajat harjoittavat tuntuu hyvin erilaiselta, kuin mihin olemme nykyaikana tottuneet. Nyt tiedämme, että maailmanjohtajat voivat kuulostaa myös tältä.

Artikkeli vertaa hyvin vahvasti näitä vahvoja naisia maailmalla tällä hetkellä vallassa oleviin miehiin. Muiden syytteleminen, journalistien demonisointi sekä moni muu miehiseen vallankäyttöön kuuluva toiminta mitä maailmalla on nyt nähty, eroaa hyvin paljon edellä esitetyistä toimintatavoista.

Päätän tämän kevyen ja vapaamuotoisen referaattini tästä artikkelista mietintään siitä, olisiko jo vihdoin suurten yritysten aika alkaa arvostaa enemmän naisjohtajia, ja oppia heiltä toisenlaisia johtamistyylejä. Sen sijaan että naisia ajettaisiin käyttäytymään kuin miehet, olisiko aika katsoa minkälaisen muutoksen saisimme aikaan, jos toimisimme kuten maailmamme johtavat naispoliitikot.

Itse olen nyt jonkin aikaa pois työelämästä. Olen ollut nyt kuukauden ilman ulkopuolisia ihmiskontakteja: ulkoillut koiran kanssa, tehnyt jumpat kotona ja tilannut ruokani kotiin kuljetettuna. Kiireen loppuminen tuntui aluksi lamaannuttavalta, mutta nyt tämä rauhallisuus on alkanut tuntumaan mukavalta. Artikkelikuvani on toisen pääsiäispäivän aamulta, hieman ennen seitsemää, kun kävimme koirani kanssa ihailemassa kauniin pääkaupunkimme nähtävyyksiä täysin tyhjillä kaduilla.

Minun ja koirani seikkailuja voi seurata instagramissa, ja minulle voi laittaan sitä kautta viestiä, jos haluaa vaikkapa vaihtaa ajatuksia naisjohtajuudesta, vallitsevasta maailmantilanteesta, koiran hoidosta, kotijumpasta tai vaikkapa tomaattien kasvattamisesta.

Pysytään päättäväisinä, rakastetaan ja puhutaan totta!

Krista Snabb,

myynnin sekä markkinoinnin monitaituri, "Stay at home" -fani, huskyn omistaja sekä tuleva kotipuutarhuri

Edellinen
Edellinen

Ajankäyttö – se kasvaa mihin keskityt

Seuraava
Seuraava

Henkilöbrändi, mikä se on?