Rehellinen dialogi itsensä kanssa antaa vastauksia

The Diary of A CEO -podcastissä psykologi Jordan Peterson ja yrittäjä Steven Bartlett argumentoivat, että ihmisen tarkoitus ja päämäärä on kehittyä, kasvaa sekä mennä eteenpäin. Tärkeintä ei ole itse päämäärä tai sen saavuttaminen, vaan jatkuva kehitys ja oppiminen myös unelman toteuttamisen jälkeen.

Vuoden vaihtuessa uuteen koen innostuneisuutta sekä suurta motivaatiota. Rakastan tunnetta siitä, että uusi aikakausi on edessä ja voin kääntää uuden sivun elämässäni. Vaikka en usko siihen että yhdessä yössä kaikki (asiat joiden toivoisin olevan toisin) maagisesti muuttuisi, tai että itse kykenisin muuttumaan tässä ajassa, olen kiitollinen siitä että uusi vuosi ylipäätään tulee. Kyyninen tai vain negatiivisen ajattelutavan omaava persoona varmasti ajattelisi, että mitä vittua uusi vuosi muka voisi tuoda tullessaan. Positiivisena ajattelijana innostun siitä ajatuksesta, että omilla toimillani on suuri merkitys tulevaisuuteeni.

Rehellistä keskustelua itsensä kanssa

Olen viime vuosien aikana aktiivisesti pyrkinyt omaksumaan itsensä kuuntelemisen taidon. Helppoa tai miellyttävää se ei suurimmaksi osaksi ole, sillä liian usein huomaan arastelevani jonkin asian toteuttamista siksi, että pelkään aiheuttavani negatiivisia tunteita toisessa henkilössä. Kukapa haluaisi loukata toista tai aiheuttaa paskaa fiilistä toiselle toteuttaessaan itselle tärkeitä asioita? Vielä suurempi kysymys lienee, lykkääkö itsensä kuuntelemista siksi, että pelkää löytävänsä vian itsestään?

Pienen pienet parannukset kerrallaan takaavat kehittymisen

Aikaisemmin mainitsemassani podcastissä Peterson johdattaa kuulijan mielikuvituksellisen esimerkin kautta asian ytimeen:

Kuvittele istuvasi makuuhuoneessasi sänkysi laidalla, jolloin pieni ääni sisälläsi sanoo, “täällä on aika sotkuista”. Kuvittele vastaavasi äänelle, “no, olen tuon sotkun yläpuolella, ei minun tarvitse siivota (juuri nyt).”

Tällöin kyseessä on sisäinen ylpeytesi ja ylimielisyytesi. Jos kuvittelet olevasi oman omaisuutesi siistinä pitämisen yläpuolella, miten ihmeessä kuvittelet olevasi kykeneväinen järjestelemään mitään muuta? Ehkä sinun on tarttutava harjan varteen ja aloitettava niinkin pienestä asiasta, kuin oman huoneesi järjestämisestä. Kun teet pienen pieniä parannuksia (micro improvements), kehityt äärettömän nopeasti.

Harjoitus sinulle, joka haluat tehdä elämästäsi parempaa, unelmastasi totta tai kirkastaa päämäärääsi

Meditointi ja päiväkirjan kirjoittaminen ovat rutiineja, joiden avulla koen itse saavuttaneeni parempia tuloksia niin työ- kuin yksityiselämässä. Alla podcastistä napattu harjoitus, jonka avulla löydät yhden asian, jota tekemällä parannat elämäsi laatua.

Askel 1:
Myönnä itsellesi että jonkin on muututtava ja että olet valmis oppimaan jotakin.

Askel 2:
Aloita rehellinen dialogi itsesi kanssa ja kysy itseltäsi:
Minkä yhden asian, jonka tiedän tekeväni väärin, teen väärin? Minkä tällaisen asian tiedän voivani korjata, jonka myös tulen korjaamaan?

Askel 3:
Kun meditoit tämän kysymyksen äärellä, saat varmasti vastauksen. Vastaus ei välttämättä ole sellainen jonka haluat kuulla tai tietää, mutta se on tarpeellinen. Usein vastaus johtaa pienten (merkityksellisten) asioiden, toimien ja askelmerkkien äärelle.

Vuosi 2023 saa tulla

Uuden vuoden kynnyksellä on järkevää pysähtyä ja reflektoida kulunutta vuotta. Mistä olen kiitollinen? Missä onnistuin? Mistä sain energiaa? Milloin tunsin olevani onnellinen? Mitä haluan ottaa mukaani uuteen vuoteen?

Uuden vuoden lupauksien sijaan rohkaisen sinua asettamaan tavoitteita vuodelle 2023. Jotta tavoitteet eivät jäisi ontoiksi unelmiksi, joilla ei todellisuudessa ole mitään merkitystä sen kanssa mitä aidosti haluat, rohkaisen sinua myös tekemään edellä mainitsemani Jordan Petersonin harjoituksen.

Ihanaa, rohkaisevaa ja inspiroivaa uutta vuotta 2023,
Mel

🔥 Ps. Katso The Diary of A CEO: Jordan Peterson: How To Become The Person You’ve Always Wanted To Be | E113

Edellinen
Edellinen

Miksi kirjoittaa blogia vuonna 2023?

Seuraava
Seuraava

Mitä katsoa Netflixistä (suosituksia itsensä kehittämisestä kiinnostuneille)